ablaze-quintuplicate
ablaze-quintuplicate
ablaze-quintuplicate
ablaze-quintuplicate
 Διαδικτυακές Πύλες - Δήμος Παύλου Μελά - Εργοστάσιο ΔΙΑΝΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ
kolimvitirio.jpg
ΠΑΜΑΚ
pamak_logo2.png
ΨΝΘ
pnth.png
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
papageorgiou.png
Χαιρετισμός Δημάρχου

xairetismos dimarxou.jpg

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
epixeirisiako.jpg
Διαχείριση Αιτημάτων
flyer_aitimata_page_2.jpg
Φεστιβάλ Παιδείας 2015
festival_paideias.jpg
metriseis_swmatidiwn.jpg
Είσοδος Χρηστών

Ανάκτηση Κωδικού
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
banner_diaugeia.png
banner_votanikos_kipos2.jpg
« < Ιούνιος 2015 > »
Δ T Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
« < Ιούλιος 2015 > »
Δ T Τ Π Π Σ Κ
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
anartisi.jpg
ΚΟΣΕ Δ.Παύλου Μελά
okxe1.png
banner_kep.png
Σύζευξις
Αρχική Σελίδα

Εργοστάσιο ΔΙΑΝΑ Εκτύπωση
 
ΔΙΑΝΑ

Η βιομηχανία  φυτοφαρμάκων ΔΙΑΝΑ λειτουργoύσε για πάνω από 25 χρόνια σε χώρο που διοικητικά ανήκει στην Κοινότητα Ν. Ευκαρπίας και ευρίσκεται κοντά στα όρια του Δήμου Σταυρούπολης, δίπλα σε κατοικημένη περιοχή (Νικόπολη -Ευξεινούπολη). Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη σαν Βιοτεχνικό Πάρκο, όπου επιτρέπονται μόνο βιομηχανίες - βιοτεχνίες χαμηλής όχλησης. Η βιομηχανία ΔΙΑΝΑ έχει χαρακτηρισθεί από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης ως βιομηχανία υψηλής όχλησης.

Από την αρχή ακόμη της λειτουργίας του το εργοστάσιο της ΔΙΑΝΑ δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος, κυρίως λόγω της έκλυσης έντονων δυσάρεστων οσμών. Η βιομηχανία παρότι δεσμεύτηκε το 1984 να μεταφερθεί σε καταλληλότερη περιοχή δεν τήρησε την υπόσχεσή της.

Βαρέλια με τοξικά απόβλητα στο εργοστάσιο ΔΙΑΝΑ -  Μάιος 2005

Τα προσεχή χρόνια το εργοστάσιο ΔΙΑΝΑ παρότι δημιουργούσε πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα, λειτουργούσε τις περισσότερες φορές χωρίς άδειες λειτουργίας, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής και τους πολύχρονους αγώνες των εκάστοτε διοικήσεων του Δήμου Σταυρούπολης.

Η εταιρεία λειτουργούσε με την επωνυμία ΔΙΑΝΑ- «Γ. Σέρβος και Σία ΑΒΕΕ» και τελεί σε πτώχευση εδώ και πολλά χρόνια. Ο ιδιοκτήτης της είχε ενοικιάσει από το 1985 εικονικά τις εγκαταστάσεις της στην εταιρεία ΝΟVΑ ΑΕ ιδίων συμφερόντων,  η οποία από το 1997 ευρίσκεται και αυτή σε πτώχευση.  

 
ΔΙΑΝΑ

Μπουκάλια με τοξικό περιεχόμενο στο εργοστάσιο ΔΙΑΝΑ - Μάιος 2005


ΔΙΑΝΑ

Στις 29/3/1993  με απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας δεσμεύονται στις αποθήκες της ΔΙΑΝΑ ΑΒΕΕ  όλες οι ποσότητες των γεωργικών φαρμάκων και των πρώτων υλών παρασκευής τους, καθώς πολλά από τα φυτοφάρμακα είχαν αλλοιωθεί και υποβαθμιστεί σε τοξικά απόβλητα και ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, πολλά δε είχαν ήδη απαγορευτεί στη χώρα μας. ( Σχετικό έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ 21/1/1993 ).

Στις 7/1/1999 με απόφαση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης συστήνεται επιτροπή καταμέτρησης και ελέγχου των γεωργικών φαρμάκων που ήταν αποθηκευμένα στις εγκαταστάσεις της ΔΙΑΝΑ ( που εν τω μεταξύ έχουν «ενοικιασθεί» στην NOVA ΑΒΕΕ ) γιατί έχει διαπιστωθεί από την ΠΑΕΓΑΕ ( 4/10/1993 ) ότι έχουν αφαιρεθεί παρανόμως σημαντικές ποσότητες ακατάλληλων και επικινδύνων φυτοφαρμάκων.

...χωρίς σχόλια -   Μάιος 2005

Τον Νοέμβριο του 2000 με κονδύλια του Υπουργείου Γεωργίας, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης και φορέα υλοποίησης την  Νομαρχία Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Περιβάλλοντος ), υπογράφεται προγραμματική σύμβαση για την απομάκρυνση των τοξικών αποβλήτων και ορίζεται κοινή επιτροπή παρακολούθησης.

Στις 31/1/2002: Μετά από διεθνή διαγωνισμό ανατίθεται το έργο συσκευασίας και απομάκρυνσης των τοξικών αποβλήτων  στην εταιρεία CINAR Α.Ε. , τα οποία προβλέπεται να μεταφερθούν στο εξωτερικό.

Στις 8/12/2003 το έργο που ανατέθηκε στη CINAR A.E  ολοκληρώνεται ( πιστοποίηση από την επιτροπή παρακολούθησης ). Έχουν απομακρυνθεί  814 τόνοι τοξικών αποβλήτων , αλλά έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη και επιπλέον σημαντικών ποσοτήτων φυτοφαρμάκων.

7/2/2004 : Σημειώνεται έκρηξη σε τμήμα του εργοστασίου που υπάρχουν βαρέλια με φυτοφάρμακα, από σπινθήρα που δημιουργείται από παράνομες εργασίες ανθρώπων που έχουν εισέλθει στον χώρο του εργοστασίου και κλέβουν υλικά. Καταστρέφονται από την πυρκαγιά 30 περίπου βαρέλια με φυτοφάρμακα που βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο κάτω από υπόστεγο. Τεράστια σύννεφα καπνού δημιουργούνται από την πυρκαγιά. Ευτυχώς η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατορθώνει να περιορίσει την φωτιά και να μην επεκταθεί σε κοντινούς χώρους  όπου υπάρχουν και άλλα  βαρέλια.

3/3/2004: Μηνυτήρια Αναφορά του Δήμου Σταυρούπολης στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών κατά παντός υπευθύνου για διερεύνηση και απόδοση ποινικών ευθυνών στα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Η προανάκριση συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

1ος/2005: Μετά από νέες καθυστερήσεις ξεκινά η απομάκρυνση άλλων 270 τόνων φυτοφαρμάκων. Ήδη όμως ο Δήμος Σταυρούπολης έχει ανακαλύψει ότι υπάρχουν και άλλες ποσότητες εντός του εργοστασίου αλλά και σε παρακείμενο οικόπεδο ιδιοκτησίας της ΔΙΑΝΑ.

22/4/2005: Ολοκληρώνεται η απομάκρυνση 1000 τόνων συνολικά ( από την αρχή ) ληγμένων φυτοφαρμάκων ( τοξικών αποβλήτων ).

7/6/2005 : Με πρωτοβουλία του Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης και του Νομάρχη Θεσ/νίκης συγκροτείται επιτροπή καταγραφής των υπολοίπων ληγμένων φυτοφαρμάκων της ΔΙΑΝΑ.

15/6/05, 16/6/05  26/7/05:  Επιτόπου καταμέτρηση των υπαρχουσών ποσοτήτων από την επιτροπή καταγραφής (με χρησιμοποίηση ειδικών στολών ), στην οποία συμμετέχει και ο Δήμος Σταυρούπολης με 2 στελέχη του ( χημικό & μηχανολόγο μηχανικό).

Από την καταμέτρηση διαπιστώνεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον ακόμη 600 τόνοι ληγμένων φυτοφαρμάκων, με χημικές ουσίες επικίνδυνες για την ζωή των ανθρώπων.

Στις 10/2/2006 υπογράφεται  Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ των Υπουργείων ΥΠΕΧΩΔΕ ,Αγροτικής Ανάπτυξης και Μακεδονίας -Θράκης για συγχρηματοδότηση του έργου μεταφοράς των υπολοίπων τοξικών αποβλήτων στο εξωτερικό.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

Το παραπάνω έργο ολοκληρώνεται στις 25/10/2006 με την απομάκρυνση συνολικά 642,50 τόνων τοξικών αποβλήτων

Οι προσπάθειες του Δήμου Σταυρούπολης και οι πολύχρονοι αγώνες των κατοίκων του απέδωσαν καρπούς, με την  απομάκρυνση  συνολικά 1700 περίπου τόνων τοξικών αποβλήτων της ΔΙΑΝΑ.

Ο υπαρκτός φόβος και η αγωνία ενός βιομηχανικού ατυχήματος τύπου SEVESO με ανυπολόγιστες συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες αποφεύχθηκε.

Ο αγώνας ωστόσο για την οριστική επίλυση  του περιβαλλοντικού προβλήματος της ΔΙΑΝΑ συνεχίζεται.

Στις 14/2/2007  ο Δήμος Σταυρούπολης με επιστολή του στα Υπουργεία Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης και Νομαρχία Θεσσαλονίκης απαιτεί τη διάθεση κονδυλίων για την απόσμηση του χώρου του εργοστασίου ΔΙΑΝΑ και την εξυγίανση του μολυσμένου εδάφους. Ζητά επίσης την άμεση κίνηση των διαδικασιών προκειμένου το Δημόσιο να καταταχθεί στον κατάλογο των δικαιούχων της πτώχευσης του εργοστασίου, προκειμένου να πάρει πίσω τα χρήματα που κατέβαλε.

Στις  16/2/2007 μετά από αυτοψία που πραγματοποιεί ο Δήμος Σταυρούπολης  στο χώρο του εργοστασίου διαπιστώνει την ύπαρξη διάσπαρτων κομματιών αμιαντολαμαρίνων από κατεδαφισμένες στέγες των κτιρίων. Επίσης διαπιστώνει την ύπαρξη φρεατίων με απροσδιόριστες ποσότητες υγρών άγνωστης ταυτότητας και επικινδυνότητας. Καταγγέλλει το γεγονός αυτό στην Νομαρχία Θεσσαλονίκης και απαιτεί  την απομάκρυνση του αμιάντου και την διενέργεια δειγματοληψίας για τις ανευρεθείσες ποσότητες υγρών.

Απαιτεί επίσης μεταξύ άλλων και την απόδοση του χώρου με την μορφή περιβαλλοντικού πάρκου στους γύρω κατοίκους ,ως ελάχιστη αποζημίωση για το περιβαλλοντικό έγκλημα  που συντελέστηκε στην περιοχή την τελευταία εικοσιπενταετία.

Στις 11/3/2007 επανέρχεται με νέο έγγραφο του τόσο  προς την Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος καθώς και στον Σύνδικο Πτώχευσης της Εταιρείας (κανένας από τους οποίους δεν αναλαμβάνει το κόστος  των απαιτούμενων ενεργειών) και απαιτεί από όποιον είναι αρμόδιος να αναλάβει την διαχείριση του αμιάντου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί επικίνδυνων αποβλήτων καθώς και τη διενέργεια μετρήσεων για να διαπιστωθεί η ρύπανση που προκλήθηκε στο χώρο (έδαφος, υγρές ποσότητες, ίνες αμιάντου ).

Κατορθώνει δε να σταματήσει την περαιτέρω αποξήλωση και κατεδάφιση των σκεπών αμιάντου και σταματά σχετικό πλειστηριασμό για την εκποίηση των μεταλλικών κατασκευών τους.

Στις 20/6/2007, μετά από νέα αυτοψία στο χώρο του εργοστασίου , παρουσία και των εκπροσώπων του Δήμου Ευκαρπίας, διαπιστώνεται  η περαιτέρω αποξήλωση στεγών αμιάντου, η αφαίρεση μεταλλικής στέγης και χυμένες ποσότητες μαύρου υγρού στην αίθουσα D1.

Με νέο έγγραφο προς την Νομαρχία Θεσσαλονίκης και το Σύνδικο Πτώχευσης του εργοστασίου ,ο Δήμος Σταυρούπολης απαιτεί την προστασία των πολιτών από την περαιτέρω ρύπανση και την διάθεση σχετικών κονδυλίων ώστε να παρθούν μέτρα για την περιοχή.

Στις 21 /6/2007 γίνεται έκτακτη σύσκεψη των Δημάρχων Σταυρούπολης , Πολίχνης και Ευκαρπίας και αποφασίζεται κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά των συνδίκων διαχείρισης της εταιρείας, για να σταματήσει η περαιτέρω ρύπανση του περιβάλλοντος που συνεχίζεται στο χώρο του εργοστασίου.

Παράλληλα  κατατίθεται επιστολή προς όλα τα αρμόδια Υπουργεία και τις υπηρεσίες, την οποία  συνυπογράφουν οι τρεις Δήμαρχοι και απαιτούν μεταξύ άλλων

-την άμεση κίνηση των διαδικασιών προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση να καταταχθεί στον κατάλογο των δικαιούχων της πτώχευσης του εργοστασίου για τις επιπτώσεις του εργοστασίου στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον κατά τα τελευταία 25 χρόνια και

-την απόδοση του χώρου στους κατοίκους των γύρω περιοχών, ως ελάχιστο δείγμα αποζημίωσης για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελέστηκε στην περιοχή.     

Σχετικά με τις νεότερες εξελίξεις μπορείτε να διαβάσετε το κοινό υπόμνημα για το πρώην εργοστάσιο φυτοφαρμάκων "ΔΙΑΝΑ" που απέστειλαν οι Δήμαρχοι Σταυρούπολης, Πολίχνης κι Ευκαρπίας, το Δελτίου Τύπου σχετικά με τον πλειστηριασμό για τα αγροτεμάχια της ΔΙΑΝΑ και ένα σχετικό άρθρο του Δημάρχου.

{mospagebreak title=Φωτογραφίες}

  ΔΙΑΝΑ  
ΔΙΑΝΑ
ΔΙΑΝΑ

Επιτροπή Καταγραφής των υπολοίπων ληγμένων φυτοφαρμάκων του εργοστασίου ΔΙΑΝΑ -  Μάιος 2005

Διμελής Εκπροσώπηση του Δήμου Σταυρούπολης που συμμετείχε στην Επιτροπή Καταγραφής , αποτελούμενη από την Δημητριάδου Αναστασία -χημικό MSC (τακτικό μέλος ) και τον Αιγίδη Γεώργιο-Τεχνολόγο Μηχανολόγο (αναπληρωματικό μέλος ) - Μάιος 2005

Επίβλεψη εργασιών απομάκρυνσης των τοξικών αποβλήτων της ΔΙΑΝΑ από τη Δημητριάδου Αναστασία -χημικό MSC - Αύγουστος 2006

 ΔΙΑΝΑ 

ΔΙΑΝΑ
ΔΙΑΝΑ 

Εργασίες ανασυσκευασίας των τοξικών αποβλήτων στο εργοστάσιο ΔΙΑΝΑ - Αύγουστος 2006

Τοξικά απόβλητα που φορτώνονται σε φορτηγά για μεταφορά τους στο εξωτερικό για καταστροφή - Αύγουστος 2006

Αποξηλωμένες στέγες αμιάντου στο εργοστάσιο ΔΙΑΝΑ - Φεβρουάριος 2007

ΔΙΑΝΑ
ΔΙΑΝΑ 
 

Αποξηλωμένες στέγες αμιάντου στο εργοστάσιο ΔΙΑΝΑ - Φεβρουάριος 2007

Υπόγειες δεξαμενές στο εργοστάσιο ΔΙΑΝΑ - Φεβρουάριος 2007

 

ablaze-quintuplicate
ablaze-quintuplicate
ablaze-quintuplicate
ablaze-quintuplicate
ablaze-quintuplicate
ablaze-quintuplicate
ablaze-quintuplicate
ablaze-quintuplicate